Ето дали може да се иска импийчмънт на Радев.

Конституционният съд (КС) излезе с решение, че указът за назначаването на Кирил Петков като служебен министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев е противоконституционно. Това поляризира политическото пространство в разгара на предизборната кампания у нас.

Решението на КС даде повод на някои политици и юристи да коментират възможността за импийчмънт на президента, с чийто указ всъщност е назначен Петков. 

“От вчера има доста призиви за импийчмънт на Радев, надали с това трябва да се занимаваме в момента. Ще го отстрани българския народ. Който го е избрал, той ще го отстрани. Нито аз, нито ГЕРБ, няма да се замесваме в тези неща. Но провалът на неговото правителство във всяко едно отношение, е видим. Ние не сме имали президент, който да нарушава Конституцията”, заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в началото на днешната си среща с представители на българската общност в Северна Македония. 

“Радев се е предоверил на Кирил Петков. Конституцията е нарушена, но не знам дали е необходимо да се стига до импийчмънт. От юридическа гледна точка основанието е налице. Могъл е да провери, да поиска информация от ГД ГРАО, за да се види срещу името на Петков дали фигурира двойно гражданство. Бившият министър трябва да върне заплатите, командировъчните и осигуровките си за периода, в който е бил в служебното правителство”, заяви бившият конституцинен съдия проф. Пламен КироВ пред Nova News. 

“В случая президентът носи отговорност, но той се ползва с имунитет. И не напразно Лозан Панов повдигна въпроса за импийчмънт”, коментира пред бТВ проф. Георги Близнашки.

След решението на КС, оповестено вчера, последва реакция и от самия президент. Той каза, че решения на КС не се коментират, а от думите му се разбра, че не е знаел за двойното гражданство на Петков.

“Всеки пълнолетен гражданин има право да взема решения и носи отговорност за тях лично”, каза държавният глава. 

Румен Радев обаче посочи, че България би била по-добро място, ако имаше повече министри като Петков. 

В позиция от името на “Продължаваме промяната” Петков каза:

“Аз, Кирил Петков, поемам пълна отговорност пред Вас за стореното от мен. Няма да спра да работя за Родината и да рискувам всичко в името на едно по-добро бъдеще за нашите деца! Мен не ме е страх!”

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *