Алтернативата на зеленият сертификат е локдаун.

Ако сега затворим с локдаун и така решим проблема с увеличаващия се брой случаи на Ковид у нас, след няколко месеца пак ще влезем в локдаун. Има напрежение след въвеждането на зеления сертификат, но другата алтернатива е затваряне. Това коментира президентът Румен Радев при среща със студенти по медицина в Пловдив.

По думите му трябва да се търси баланс между опазването на здравето, лечението на болните и функционирането на държавата.

Румен Радев критикува начина на въвеждане на мерките, но подкрепи по същество решението на служебното правителство.

Пред студентите Радев коментира, че внедряването на съвременни технологии в системата на българското здравеопазване, ранната диагностика, профилактиката и достъпната медицинска помощ с цел намаляване на високата смъртност и с максимален обхват на населението са сред основните принципи, на базата на които служебното правителство преработи националния План за възстановяване и устойчивост.

“Една от целите е да се инвестира основно в човешкия капитал с фокус върху образование и здравеопазване и да се създадат възможности на младите хора да разгръщат своите способности България”, каза той.

Държавният глава им представи акценти от Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с проекти в сферата на подобряването на здравната система у нас.

„Здравеопазването е ключов фактор, без който не може да се развива нито една друга обществена област, а кризата с Covid-19 ни подтикна да преосмислим отново значението на нашето здраве и на медицинската професия“, заяви Румен Радев. По думите му, ситуацията от последната година и половина ще доведе до ускоряване на процеса на промяна на модела на българското здравеопазване и, независимо в каква посока се върви, страната ни няма как да постигне „амбициозни цели без ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус върху младите хора и тяхната реализация в България“, заяви Румен Радев.

източник:nivoni.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *