ТОДОР БЕЛЕНСКИ:Президентът да не спазва основният закон в държавата е проблем

Указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен.

Това е решението на Конституционният съд и то не може да бъде друго. Съдът изхожда от фактите, че Петков престава да е канадски гражданин от 20 август, тоест към датата 10 май той е бил с двойно гражданство, въпреки че е декларирал собственоръчно, че има само българско.

Гафът е сериозен и не бива да се пренебрегва с лека ръка. В интерес на истината през последните две години, а и по-назад във времето, са се случвали и доста по-притеснителни за обществото неща. Но президентът да не спазва основният закон в държавата е проблем. Познавате ме добре и сте наясно, че не мога да бъда обвинен в симпатии към ГЕРБ. Но тук Радев и Петков стъпиха накриво.

Още по-притеснителни са реакциите на двамата. Радев буквално се скри и отказа да коментира. Точно както направи и с античовешките ограничения за зелените сертификати. Кирил пък пусна предварително подготвено нагло и претенциозно изказване. Съдя за предварителната подготовка по скоростта на пускането на позицията.

Просто нямах избор, пише господин Петков. Съжалявам, но това не е вярно. Уважавам поемането на отговорност да свършиш определена работа, но да кажеш, че “оправянето на държавата” трябва да стане днес, защото утре ще е късно, вече ми е доста пресилено.

Да кажеш, че днес България е загубила частица от своя суверенитет, заради това решение, е направо наглост. Това не е правилното поведение към този момент. Когато си допуснал грешка, мъжка постъпка е да го отчетеш и признаеш. Да обясниш, но не и да нападаш.

Не е да искаш КС да направи ново грешно решение, ако това е направено за Пеевски. Можеш да посочиш двоен стандарт, но не и в този тон.

Господин Петков трябва да отговори и на още един много важен въпрос. За къде бърза толкова, че не минава по каналния ред и с политическия си проект. И ако имам възможност – ще му го задам. Независимо кого харесвате е редно да се каже, че всички сме длъжни да се съобразяваме преди всичко с основния закон на България, а не със силните на деня и личните си симпатии. Това е моята принципна позиция!

Тодор Беленски, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *