РАДЕВ: Борисов саботира ваксинационния процес.

България е водеща по смъртност. Видях с очите си какво означава да даваш дежурства по време на пандемия. Държавата е длъжник на тези хора. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с представители на Министерството на здравеопазването посети Центъра за спешна медицинска помощ в София.

“Трябва да се осигурят по-добри условия на труд и по-добро заплащане”, добави той.

“Току що видях кол центъра, показани са всички налични места в болниците, за съжаление в интензивните отделения свети червено. Проблемът не е в координацията, а в това, че няма места“, подчерта той.

“Преди малко и д-р Томов, и д-р Гелев и шефът на РЗИ дискутирахме и те казаха, че този щам, който залива страната ни – Делта + се разпространява много бързо. По данните на специалистите той е хиляди пъти по-заразен. Аз призовавам всички да сме отговорни като общество”, заяви още президентът.

„Алтернативата е пълен локдаун и затваряне на всички обекти. Вечерен час. Цялата държава замира – това ли искаме? Този вариант ще е с огромни щети“, предупреди Радев.

По думите му няма забавяне в реакциите, спрямо вируса. 

„Време е г-н Бойко Борисов да даде отговор защо саботира ваксинационния процес с манипулативни изказвания, че ваксините са с изтекъл срок на годност? Не ми е до г-н Борисов“, посочи Радев.

“Само при спазване на мерките, ще се справим. Алтернативата е като Латвия – пълен локдаун. Само обектите от първа необходимост и аптеки да работят, вечерен час. Това се опитва министерството на здравеопазването да постигне“, подчерта Радев.

„Не искаме да се стига до затваряне. Смисъла на тези сертификати е да дадат свобода. Дали ще се стигне до локдаун зависи от действията на всички нас. Други държави го направиха и забравиха, че са имали пандемия. Нужна е съзнателност и отговорност към здравето на всички“, каза още държавният глава.

Президентът коментира и скандала с ЦИК. “Аз мисля, че президентската институция се е отнасяла изключително сериозно към изборния процес. Записано е в конституцията, че правомощията на президента и вицепрезидента при кандидатиране за втори мандат не се прекратяват. Видяхте, че преди дни имахме най-сериозните хакерски атаки изобщо. Има много моменти и всички институции трябва да бъдат ангажирани с това. Хората не трябва да се разколебават да ходят на избори“, заяви президентът.

Президентът благодари за усилията на хората, помогнали за освобождаването на кораба „Вера Су“. Той отново посочи, че това е олицетворение на състоянието, в което е била оставена държавата. „И ние трябва да се освободим от вредния товар и да вървим към една нова България“, каза още той.

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *