ИЛИЯН ВАСИЛЕВ: Германия е виновна за скока в цената на природния газ.

Най-голямото лицемерие по климатичните политики е от страна на Германия, която определя европейската политика в тази област, има и най-голям принос за скока в цената на природния газ и електроенергията, които плащаме всички.


За първите 9 месеца на тази година, отреклата се от фосилните горива Германия, е внесла най-много допълнителни количества газ – над 10 милиарда кубически метра в повече!?! или + 23 процента. С близо 47 процента ВЕИ в енергийния си баланс Германия на практика превърна цялата енергийна система на ЕС в балансираща. И тази тенденция ще продължи и през зимата, тъй като в газохранилищата на Германия няма достатъчно газ – 75 процента от нужните равнища, се очаква през зимата германските потребители буквално да изсмукват всичко което могат от европейския пазар на газ и така да поддържат високите цени.


Шокът ще дойде на 1 януари – ама нали са гении тези около Меркел в средата на зимата да изберат момента за затваряне на 8 гигавата ядрени мощности – нали обещаха да закрият ядрената си енергетиката ДО 2022 година. Ето в този случай свързаността на енергийните пазари е предпоставка за преливане на кризата в целия ЕС, за нов скок в цените на енергията и на природния газ.
Не съм сигурен защо Полша и Франция трябва да балансират “лудостта” на Берлин. Ами ако обявяват извънредна ситуация и прекъснат износа на електроенергия за Германия и вятърът спре? Нямат и въглища, защото ги закриха.
Нов Нюрнберг ли ще правим?

Илиян Василев, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *