Ердоган подви опашка.

Ердоган подви опашка. Със сигурност са му обяснили какво означава да изгониш не дипломат, а посланици на 10 важни страни. Това се прави преди “война” или прекъсване на дипломатическите отношения. Той си мисли, че ще спечели от националистическа вълна и ще покрие скандалното обезценяване на турската лира и репресиите срещу политическите противници. Нали Борисов му изпрати на тепсия политически опоненти за да ги заключи и за това експремиера трябва да отговаря лично.
Очевидно има умни хора в окръжението на турския президент – нали още на другата сутрин, съответните страни ще изгонят турските посланици и отношенията на Турция с ключови страни в НАТО и ЕС ще прикючат.
Това че Държавният департамент е потвърдил привържеността към член 41 от Виенската Конвенция, както говорителят на ДД потвърди, е известно в дипломацията като “statement of the obvious”, което е дало възможност на Ердоган да се измъкне от ситуацията, в която сам попадна. В тази статия се говори, че ползващите с имунитет дипломати няма да се намесват във вътрешните работи на страната. Но хуманитарен случай като този, на филантропа Осман Кавала, който 4 четири години е държан без присъда в затвор, не може да се смята за вътрешна работа.
Отклоненията от рационалното, дори за подобен “каубой”, са ограничени в рамките на страха, който изпитва за последствията, след като падне от власт.
Но тези изцепки няма да останат незабелязани. Както се казва – щетите вече са инкасирани. Ердоган престъпи червена линия и от тук нататък той ще се третира като “опонент”.
За това и пазарите не реагираха особено – като лира “поскъпна” незначително и сега се търгува на около 9.50 за долар.

Илиян Василев, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *