Илиян Василев:Луна е поредния проект на задкулисието в редицата на Бареков, Сидеров, Слави Трифонов.

Луна е поредния проект на задкулисието в редицата на Бареков, Сидеров, Слави Трифонов, който има конкретна задача да откъсне гласове от анти-системните сили и попречи на тяхната консолидация, отровен двойник, който да фрагментира подкрепата за сили като ДБ, за да не им даде възможност да излязат в позиция, на която да получат мандат.


Има електорат, който е изключително наивен и като нищо ще се завтече да я подкрепя “приятно” изненадан, че си е научила “правилните” фрази и лозунги – “лустрация”, ДС, Кремъл.
Първо, лустрацията винаги е била стръв за наивници, тъй като е във висша степен непрактичен лозунг. Звучи прекрасно, но е утопия, защото създава илюзията за магическа пръчица, която решава сложни проблеми по бърз и лесен начин. Проблемът е, че лустрацията създава повече проблеми, отколкото решава, като ни отвежда в колективно правосъдие на една част самоопределила се като морални съдници част от народа върху друга, като отмества внимание от нефункциониращото индивидуално правосъдие на провинените в корупция, кражби, насилие, злоупотребан с власт. Лустрацията е лабораторна политика, захарен памук за наивници, който замества нуждата от практическа, ежедневна и упорита работа и конкретен план за действие по реформа на съдебната система, включително смяна на Гешев и функционираща съдебна система. Опитайте се да разберете лустрацията като практичен план за действие, набор от конкретни стъпки и ще видите какъв капан за мисълта е – утопичен свят на хармония, в който няма нужда от протести и реформи, а само от декрети на “народната власт”. Опитайте – все едно имате цялата власт и трябва да направите списък за лустрация – кой ще включите, по какви критерии, кой ще пропуснете, по какви критерии, но така че да бъде в рамките на демокрацията и правосъдието, и каква ще бъде конкретната полза?. Да не се окаже, че накрая в лустрирания свят се окажете само с “човечния” Пеевски. Ето и сега се провежда един вид лустрация на неваксинираните – какво точно се решава, че не разбирам?


Второ, да ви прави впечатление, че тя декламира написани и готови лозунги, като текст на песен, с които да впечатли само демократична и дясна общност? Със същата сила можеше да изрецитира и леви и националистически лозунги, но не го направи, защото това не и е мисията.. Наистина Левски е прав – целите сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.
Какво автентично и естествена има в Луна? Нищо.
Но медиите, поръчковите, подеха темата и сега никой не говори за Лозан Панов, а само за нея. И доста хора клъвнаха.
И десет хиляди гласа да отнеме, пак е успяла. Ето това е политическата чалга в най-чистият и вид.

Илиян Василев, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *