ИЛИЯН ВАСИЛЕВ:ЕС е в дълбока и системна криза

След поредния неуспешен съмит Eвропейският съвет за пореден път доказа, че ЕС е в дълбока и системна криза. След като диагностиката на причините на кризата се свежда до “нормална пазарна цикличност”, без да се посочи ролята на климатичните политики и на манипулациите чрез ЕTS, няма как да се намерят и решения. За това Комисията остави страните сами да се оправят, да харчат колкото и както си искат /собствени пари/, включително от парите събрани от емисии, но да не пипат свещенната крава – климатичните цели.
Европейският премиер госпожа фон дер Лайън обобщи че газ няма, няма и да има, обеща средно и дългосрочни мерки, и …. всеки за себе си. Франция излезе с изключителното предложение да разграничи пазарите на газ и електроенергия?! Декрет му е майката, пазарът ряпа да яде.
Тези хора “там горе” са тотално лишени от чувство за отговорност и самокритика, но най-вече смирение и здрав разум. Не, дами и господа, кризата не е само и толкова енергийна, тя касае най-вече и особено начина на функциониране и ефективността на управление на ЕС. Тепърва ще се усеща дълбочината и. И ако ЕК не може да бъде лидер и да намери солидарните решения, бъдете сигурни, че страните неизбежно ще потърсят решения на проблемите си извън Съюза и следващите екзити са неизбежни. Бъдете сигурни, че има живот и отвъд ЕК.

Илиян Василев, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *