Елена Гунчева: Къде скриха демокрацията?

КЪДЕ СКРИХА ДЕМОКРАЦИЯТА?

На някой да прави впечатление, че вече никой управляващ политик не говори за демокрация и правова държава? Да Ви прави впечатление, че последните години правото на свободен избор и свободата на словото са отричани като екстремистки?

Кой скри демокрацията, свободата и правовата държава? Как се случи така, че от мантрата колко демократични и свободни ще бъдем, се стигна до пълен апартейд спрямо неваксинирани и такива, които си позволяват да имат съмнения относо въведените противоепидемичи мерки? Къде по трасето изтървахме свободата си и способността на съпротива?

Че ни варят като жаби в студена вода, е ясно. Има обществена омерта да се мълчи как така вече истината се превръща в език на омразата, родолюбието – в ксенофобия, свободата – в екстремизъм, свободата на словото – в обществен враг № 1. Вече нищо не ни говорят за ценностите на демокрацията. Говорят ни, че ако не се съгласяваме с безумието, сме вредни за обществото, опасни за близките си и колегите си, че сме под_’човеци. Всеки, който задава логични въпроси като например защо вирус в ресторанта няма, но в мола има, или как така, за да работиш, трябва да показваш зелен сертификат, че участваш в медицински опит, е отхвърлен и заклеймен като вреден.

Политиците имат една единствена цел – да ни контролират напълно. Да зависим от тяхното блоговоление с поредния хвърчащ лист на МЗ, дали да работим, дали децата ни да се образоват и дали изобщо да ни разрешат да излизаме от вкъщи. И по-страшното е, че никой не вижда нищо страшно в това! Да, свободата и демокрацията умират под гръмките аплодисменти на тълпата! И никой не плаче на погребението им, защото неистов страх е обзел мнозинството, които като полудели овце се блъскат по пътя за кланицата.

Контрол и пари! В този ред. Това искат тези, които управляват света. И контролът е по-важен, защото парите си ги печатат те. Най-страшното е как карат тези, които са изнудили да участват в опита, да мразят и притискат тези, които отстояват правото си на живот и свобода. Всъщност свободата мразят най-много облагодетелстваните от господарите си роби! Тресейки се в ужас да не загубят трохите, които им подхвърлят. Тези дни се нагледах на нагли и ароганнтни продавачки, чувстващи се като богове от факта, че могат да не допускат до обектите, в които продават хора, които нямат зеления пропуск. Няма такава злоба и самодоволство като тези, основани на самодоволството, че си заедно с господарите и гониш тези, които искат да са свободни!

Няма живот, ако нямаш свобода и правото сам да определяш живота си. Няма демокрация, ако всяка истина се превръща в реч на омразата. Няма правова държава, ако законът е подчинен на прищевките на политиците, а съдът се страхува да го прилага. Няма свобода, ако се отричаш от нея, за да не си загубиш комфорта!

Аз избирам свободата! Избирам истината! Избирам демокрацията! Избирам свободата на словото! Избирам аз да решавам какво да правя с живота си! Другото са решетки и клетка! А сега си помислете кой е отвън решетките?

Елена Гунчева фейсбун

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *