Силвия Георгиева: Ето как ви манипулират.

Ако не сте чували за „Прозорецът на Овертон“ сега ще ви разкажа. Тази ТЕХНОЛОГИЯ е създадена от Джоузеф Овертон – старши вицепрезидент на центъра за обществена политика Mackinac Center.


Ако търсите книга, която да ви запознае с триковете в ПР за въздействие върху обществото, бестселърът на Глен Бек „Прозорецът на Овертон или Залезът на демокрацията“ ще ви отведе в една мощна американска ПР компания.


“Народът е загубил смелостта си да вярва. Отказал се е от способността си да мисли. Хората вече дори не могат да си създадат възгледи, те попиват възгледи, докато седят и зяпат телевизорите си с отворени усти. Техните мисли се произвеждат от хора като мен- политическите PR. Затова ми плащате. Какво ще стане с хората ли? Преди двайсет години показах на група късогледи бизнесмени как да продават на хората най-често срещаното нещо на земята и то на цена три пъти по-висока от цената на най-качествения бензин. Показах им как да продават същата тази вода, която тече от кухненските кранове и един галон от нея струва една десета от цента. Тогава това изглеждаше невероятно — то противоречи на всякаква логика и здрав разум. Вашите баби и дядовци биха нарекли такава продажба чиста кражба, измама или направо обирджийство и при това биха били напълно прави. Но този случай ме накара да разбера едно нещо — можеш да накараш хората да купят всичко, от бутилка чешмяна вода за три долара, до истинска кръвопролитна война, или паника от CoVid19…. но не трябва да забравяме, че това е нож с две остриета. И тези две остриета са


НАДЕЖДА и СТРАХ


Ако хората бъдат просто измамени, то винаги съществува вероятността един ден да се събудят и да се опълчат срещу извършеното престъпление. Но ние няма да променяме възгледите им, ние ще променим истината. Повечето хора искат просто да бъдат оставени на спокойствие, те са готови да приемат всичко, докато успеем да поддържаме в тях илюзията за свобода. Ние изкуствено повдигаме надеждите им и подхранваме страховете им и щом веднъж ни повярват, завинаги ще бъдат на наша страна. Щом това стане, можете спокойно да ги хванете за вратовете и да ги накарате да прочетат неоспоримите научни доказателства — могат с очите си да видят, че на етикета пише, че съдържанието на бутилката е взето от градската водопроводна мрежа, но въпреки това ще ви кимнат вяло, ще подминат крана на чешмата и ще отидат да си купят вода от автомата. В този момент осъзнавате, че всичко на този свят е възможно.”
Та-така!!!

Силвия Георгиева, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *