Елена Гунчева: Полицаи превишиха пълномощията си спрямо мен.

НИЕ ЛИ СМЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, МИНИСТЪР РАШКОВ?!?И КАКВО ЩЕ НАПРАВИТЕ, КОГАТО НЕ СЕ УПЛАШИМ?

Вчера, заедно с мои съратници от “Възраждане” бяхме на протеста в София пред Президентството – срещу въведените със Заповед на Министър Кацаров абсурдни мерки. Точно пред БНБ, трима полицаи ни спряха, като явно ме разпознаха и спирането беше съвсем целенасочено. Без да се представят, поискаха да покажем документите си за самоличност. Отказаха да обяснят защо се извършва проверката.

Като юрист да обясня случаите, в които органите на реда имат правото да Ви искат документи за самоличност:

Чл.70 ал.1 от ЗМВР: Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лице:

  1. за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред;
  2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство;
  3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната;
  4. на контролен пункт, организиран от полицейските органи;
  5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон.

Контролен пункт определено нямаше, полицаите се размотаваха в очакване. Поне на мен не ми е известно да съм извършила престъпление или друго нарушение на обществения ред, нито пък да мога да съдействам за разкриване и разследване на престъпления, или пък някоя от другите хипотези. Не е ясна и причината за извършване на проверка за установяване на самоличността на лицето. Горното правомощие на компетентните органи не е неограничено, а строго установено от разпоредбата на чл. 70 от ЗМВР.

И искам да попитам Министър Рашков: БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ЛИ СА? АЗ ЛИ СЪМ НАЙ-ОПАСНАТА В ТАЗИ ДЪРЖАВА?!

Причината за извършване на проверката не ми беше казана, въпреки изричното ми питане. Подчертавам, че с нищо не се отличавахме от много други минаващи граждани. Явно беше, че съм била очаквана и проверката беше съвсем целенасочена. Полицейските служители не се представиха, а единият полицай – Андонов, се представи накрая, след като изрично няколко пъти поисках да ми каже име и звание и от кое полицейско управление е. Изрично казах, че съм кандидат за вицепрезидент, с мен бяха още трима човека, кандидати за народни представители, съответно с имунитет по смисъла на Изборния кодекс.

Личните ни данни бяха диктувани на висок глас, така че всички минаващи да могат да ги чуят, след което полицай Андонов ги диктуваше по телефона незнайно на кого. По негови твърдения – на дежурен инспектор. За какво ще ползват данните ни, също не става ясно, тъй като не е налице нито една от хипотезите в закона.

Ще кажа, че миналата година 230 дена бях на протести – включително на някои неразрешени официално. Участвах в големите национални протести в София, когато имаше сблъсъци с полицията. Полицията тогава не си позволи да ме спира за “случайна” проверка и да ми взема документите за самоличност. Борисов не си позволи това, което сега си позволява правителството на Радев. Дали скоро няма пак да има бити под колоните на Министерски съвет?

Новата полиция репресира също като старата. Правителството на Радев е същото като това на Борисов, на него гражданите му пречат. Особено, когато протестират, за да защитят правата си. Те не се свенят да спрат кандидати за народни представители и за вицепрезидент, за да ги проверяват. Защото целта на проверката беше да ме уплашат. И СЕГА, КОГАТО НЕ СЕ УПЛАШИХ, КАКВО ЩЕ НАПРАВИТЕ?!

Елена Гунчева фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *