Служебният министър на икономиката  Везиева разкри фрапантни злоупотреби в Северозападния регион .

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева разкри по време на брифинг за фрапантни злоупотреби в Северозападния регион по Оперативна програма “Иновации и конкурентноспособност 2014-2020” в размер на 24 млн. лева, предаде репортер на Novini.bg

,,Средствата са дадени по утвърдените бизнес планове на всяка една от фирмите, за да подобрим бизнес средата, както и да търсим косвените ефекти за жизнените стандарти на българина. Оказва се обаче, че 1/3 от нередностите, които са отчетени, са от Северозападния район. Констатираните нарушения са 94 на брой и са на стойност на корекция 24 млн. лева”, обясни министър Везиева пред медиите.

я допълни, че Северозападният регион се ползва с приоритет по тази програма, защото там се отчита най-висока степен на бедност и най-ниско развитие на бизнеса.

Заради това броят на всички тези нередности ни кара да си мислим, че сме имали доброто желание да променим нещо, но ефектът не е никак добър. Само в IT сектора са установени 42 броя нередности, който по принцип е водещ в нашата странат. Става дума за недопустими практики, като например има фирми, които са декларирали, че работят със софтуер, а реално работят на съвсем други места, допълни още Даниела Везиева.

Идеята е да покажем, че държавата се опитва да подпомогне бизнес средата чрез грантовите схеми и иска да вижда ефект от тях. За жалост нито се е подобрил жизненият стандарт, нито е намаляла вътрешната миграция в този район. Ето защо ще разработим допълнителни мерки, които да бъдат по-опростени и да дават по-добър ефект на контрола, посочи пред журналистите служебният министър на икономиката.

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *