Ето какво каза министър Кацаров за мерките:

Мерките, които въведохме, се прилагат за първи път в нашата страна и разбираме, че има някои неясноти. Стремим се да решаваме възникнали в ситуацията проблеми, за да има по-малко затруднения за хората. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг пред медиите, предаде репортер на Novini.bg

Той обяви, че още днес заповедта за новите противоепидемични мерки ще бъде коригирана в някои аспекти. Първият от тях е валидността на сертификата за преболедуване да бъде удължен от 6 на 12 месеца, като това удължаване ще важи само за територията на България, но не и за страните от ЕС.

Второто нещо, което ще бъде коригирано в заповедта, е, че всеки, който се имунизира, ще получи сертификат, който ще важи един месец, за да има достатъчно технологично време за поставянето на втора доза.

По думите на министър Кацаров това се прави, тъй като голям брой хора решиха да се имунизират с еднодозовата ваксина на “Янсен”, за да получат веднага сертификат.

Алтернативата на тези мерки е пълното затваряне, което ние не искаме отново да допускаме. Затова подходихме по този начин със зелен сертификат и да не се стига до крайната мярка за пълно затваряне, посочи той.

Стойчо Кацаров подчерча, че ако човек не е регистриран в системата, няма как да получи сертификат и уточни, че “сертификат за антитела” не съществува.

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *