Адв.Екимджиев: Сценарият с джойното гражданство на Кирил Петков е, за да не се допускат кадърни хора от чужбина.

Аз имам позиция, че нормата в Конституцията, визираща това изискване народните представители, министрите, президентът, вицепрезидентът да имат само българско гражданство. Норма, която е в българската Конституция от 1991 г., което е доста овехтяло. Трябва да бъде тълкувана от Конституционния съд с разума на закона, отчитайки променения политически контекст, или отчитайки изтъняването на гражданството като защитимо от правото ценност.

Това коментира адв. Михаил Екимджиев в предаването “Честно казано с Люба Кулезич” по телевизия Евроком.

“Да влезем в обувките на тези, които смятат, че двойното гражданство е проблем за националния суверенитет. И че Кирил Петков е в конфликт на лоялност. Но не е ли проблем на националния суверенитет ако сме изцяло зависими от Канада, кога тя ще реши да освободи Кирил Петков. Той самият още през май е подал заявление за освобождаване. Но само канадската държава може да реши кога ще го го освободи. А представете  си, че не беше Канада, а беше Афганистан. Тоест ние изцяло сме зависими от волята на чужда държава”, коментира Екимджиев.

“Правото ненавижда абсолютните права и абсолютните закони. Единственото абсолютно право е правото да не бъдеш малтретиран. А изведнъж решиха човек да няма двойно гражданство. Казвайки, че забраната е абсолютно и се поставиха над живота. Трябва да има гъвкава уредба, която да се занимава с тези реалности”, допълни той.

“В Конституцията има още една глупава норма, като тази, че правото на личен живот не може да бъде ограничаван. Тогава КС трябваше да отмени налагането на всякакви ограничителни мерки и това щеше да е противоконституционно и не можеше да се противопоставим на епидемията. Но елегантно си затвориха очите в името на здравия разум”, припомни Екимджиев. 

“Двойното гражданство не е абсолютно, търпи известни корекции и от гледна точка на добросъвестността на Кирил Петков“, посочи той.

“Аз съм смутен от отказа на КС да даде възможност на Кирил Петков да изложи своята позиция. Иска мнението на шестима юристи, но не и на самия Петков. И се казва, че той е нарушител, не спазва закона, но не може да представи становище да се защити. Кирил Петков би могъл да заведе дело в Страсбург не за гражданството си, а за отказа да се защити”, смята адвокат Екимджиев. 

Конституционният съд ще заседава по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков и ще обяви решението си следващата седмица. Заседанието е за приемане на доказателства по делото. Съдът беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10  май в частта, свързана с назначаването на Петков.

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *