Стойчо Кацаров: Изберете живота!

Народът ни е изправен пред тежко изпитание. Повечето хора не си дават сметка в колко тежко състояние сме. Всеки седми влязъл в болницата умира там. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в студиото на сутрешния блок на БТВ.

По думите му мерките влизат сега, защото сега има необходимост от това: „Сега сме изправени пред това да наложим пълен локдаун или да въведем механизма за зелен сертификат. Предпочетохме зеления сертификат, защото той поне дава шанс на хората да работят“.

„Ние не използвахме възможността през лятото да се ваксинираме“, каза той.

По думите му зелен сертификат ще се изисква за места, на които хора се събират: заведения, дискотеки, кина, театри, големи магазини. Той не се отнася за малките магазини и за хранителните магазини.

Градския транспорт не е включен в мерките, защото спирането му ще засегне всички. Другата дейност, която не е засегната от мерките, е училищната. „В ситуация сме, която ни приближава към затваряне на голяма част от училищата“, заяви министърът.

Той беше категоричен, че измерването на антителата не е достатъчно надежден метод и затова не е включен в изискването за зелен сертификат.

По въпроса защо сертификатът за преболедуване има по-малка продължителност от ваксинационния каза: „Имунитетът, който се получава след преболедуване, не е толкова траен колкото след ваксинация“.

Кацаров обясни, че зеления сертификат няма да бъде изискван, за да може гражданин да упражни правото си на глас. Ако ситуацията се влоши обаче, такава мярка може да бъде въведена: „В момента избираме между живота и ограниченията. Трябва да изберем живота, нямаме друга възможност“.

Контролът за зелен сертификат ще се осъществява от собствениците на обектите: „Това може да го направи сервитьорът или разпоредителят“. Персоналът обаче няма да има възможност да проверяват личните документи на хората: „Не се очаква от тях да установяват истинност, а само наличие на сертификат“.

„Направихме всичко възможно да осигурим присъствено обучение. Университети ще могат да продължат да работят присъствено със зелен сертификат“, отговори здравният министър на зрителски въпрос.

„Зеленият сертификат дава възможност на заведенията да работят след 23 часа“, заяви Кацаров.

Преведени са пари на регионалните здравни инспекции за закупуване на антигенни тестове, съобщи той: „Хората, които се изследват с антигенни тестове няма да плащат за самия тест, а само за взимането на проба“.

„Катастрофални са нивата на ваксинация и затова страдаме. Основната цел на мерките е да предпазим страната от ситуация, в която болниците да не могат да приемат пациенти“, категоричен беше Кацаров.

По думите му недостиг има в ковид отделенията, а при нарастващото натоварване това се превръща в проблем. Ваксинираните лекари са над 70%.

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *