МЕДИЦИТЕ ПРОТЕСТИРАТ!

Лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари от центровете за Спешна медицинска помощ от цялата страна и COVID отделенията в болниците излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Novini.bg. В района има засилено полийцейско присъствие.

Организатори са от синдикат “Здравеопазване” към Националния синдикат “Защита”. Поводът за недоволството е нова заповед за изплащане на допълнителни възнаграждения за работа в условията на пандемия, която според синдиката е неясна. 

Според тях тя води до несправедливо и субективно разпределение на допълнителните възнаграждения и дори лишаване на работещи от тях. Организаторите на протеста допълват, че това създава масово недоволство и напрежение в отделните спешни центрове и COVID отделенията в болниците.

Исканията ни са отпреди месеци. Здравното министерство излъга съсловието с частична промяна в наредбата. Въпреки че беше актуализиран бюджетът, обещанието не е изпълнено – наредбата все още не гарантира всички работещи на първа линия да получават тези справедливи 1000 лева за COVID-а. Доста хора са лишени, защото има неточности в наредбата. Търсим диалог, но се вземат еднолични решения, които са в ущърб на работещите в здравеопазването, подчерта пред Novini.bg председателят на Националния синдикат “Защита” Красимир Митов.

Обявеното вчера решение за зеления сертификат означава, че България остава без здравеопазване, тъй като лекари, медицински сестри и фелдшери, които не са ваксинирани, нямат право да ходят на работа. Въпреки че излизат по медиите и казват, че са отпуснати милиарди, пари за пациенти, за лекари, за болници няма. Само заради високата цена на електроенергията болниците и спешните центрове са пред фалит. Ако държаватане се намеси, България ще остане без здравеопазване, заяви Митов.

Иво Георгиев от синдиката обяви, че ще от “Защита” ще искат среща със служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Това ще покаже неговото отношение към цялото съсловие. Ако ни откаже или се крие зад стените на министерството, това означава, че крахът на министерството е явен.

След протеста пред здравното министерство демонстрацията се пренесе в Триъгълника на властта, където се забелязват основно приовърженици на националистически партии.

Полицейското присъствие в района остава засилено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *