Илиян Василев:Румен Радев пази хората на ГЕРБ и ДПС

Не зная причината поради която Румен Радев пази хората на ГЕРБ и ДПС в енергетиката и особено шефа на Булгаргаз Николай Павлов, но вече става подозрително. Защото Булгаргаз не може да отговори защо не купува азерския газ в пълните му обеми.


Много пъти съм правил сметките пред вас – разликата между азерския и руския газ е повече от 5 пъти !?! в момента. Единият е 150 долара, другия е 795 долара за хиляда кубически метра. Умножете разликата от 645 долара по цялото количество недовзет азерски газ, което вече минава 700 милиона кубически метра и се получава …….. 450 милиона долара или 763 милиона лева потенциални пропуснати ползи /реалната сметка е по-малка защото разликата не винаги е била толкова голяма/. В същото време Булгаргаз няма пари да си плати природния газ и заплашва Топлофикация че ще спре природния газ.


Работата отдавна е разположена в рамките на НПК и всички отчаяно се опитват да намерят пропагандно противодействие.
Първо беше опорката че няма начин да прекараме цялото количество азерски газ през Неа Месемврия, нямало достатъчно капацитети. Оказа се дебела лъжа. Никакви последствия за лъжеца Павлов.
Второ, азерите не искали – и това се оказа лъжа. Доказателствата са на бюрото на Радев и Янев.
Новата опорка, и се чудя наглостта, защото данните са публични и достъпни, че …. било много скъпо да си купиш от този допълнителен капацитет “твърд условен” за това не излизала сметката. Демек за това не сме внасяли цялото количество азерски газ?!


При най-лошия и на практичен нереалистичен вариант, маршрутът през Неа Месемврия и Сидерокастро Кулата “оскъпява” /това е спорна теза, защото още нямаме към какво да мерим/ транзита спрямо интерконектора Гърция България /през Комотини/ със …… 22 долара на хиляда кубически метра.
Видяхте горе разликите в цените, тези 22 долара са прашинка, под 3 процента.
Колкото и експерти да събере около себе си Румен Радев, ако не е готов да разкъса свързаността си и преодолее личните си “пристрастия” ще се окаже в ролята на обслужващ персонал, а не на лидер.

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *