Георги Георгиев:Неслучайно само в България, по подобие на Русия Главният прокурор е заложен като върховен дерибей

Покрай показния разстрел на Георги Христов – Тинето край „Герена” научихме и за пореното безобразие на съдебната ни система.
То се случва, защото законът го позволява, а го позволява, защото умишлено е написан така, че да толерира престъпници рецидивисти и да поддържа висок криминален интензитет в обществото.


Тук не искам да коментирам дали Тинето е платил на Хасковския окръжен съд първо, за да му изменят присъдата през 2014 г., а после и да го пусне предсрочно през 2018 г. или някой друг, който е преценил, че ще го застреля по-лесно, когато е на свобода. По-вероятно е първото, но не изключвам и втория вариант.
Как е възможно това?


Първоначалната присъда от 2004 г. е точна и логична – доживотен затвор и то без замяна. В други държави, като САЩ примерно, щеше да смъртна присъда.


Доказан рецидивист, с три други присъди. Въоръжен грабеж, при който брутално и безочлливо застрелва счетоводителя и ранява шофьора и касиерката, които оцеляват по чудо.
Този примат не е имал никакви скрупули.
Той е тръгнал директно да убие, защото така му е най-лесно да вземе парите.


Тук не се касае за битов скандал, за ревност, за съпротива от страна на жертвите. Не!
Иде реч за убийство от най-брутален и безчовечен тип.
Логичната присъда е получена при първото дело – доживотен затвор без замяна.
Задочно, понеже се укрива.
В други държави , като САЩ примерно, щеше да е смъртна присъда.


Какво се случва с другия му съучастник?!
Мюмюн Мюмюн – Мечката получава първоначално 15 години лишаване от свобода, но ВКС още тогава намалява присъдата на 8 години?! За организиране и съучастие във въоръжен грабеж с убийство и двама ранени ?! Отдавна е на свобода.


През 2014 г. Хасковският съд преразглежда задочната присъда на Георги Христов – Тинето, след като е заловен и въпреки, че се е укривал 10 години и я намалява на абсурдните 14 г. и 11 месеца. Защото законът го позволява. През 2018 г. същият съд го пуска предсрочно на свобода, защото законът го позволява след изтърпяване на ½ от наказанието.


Така само след 7 години изтърпяни в затвора и предварителния арест, Георги Христов – Тинето е на свобода след брутално убийство и раняване на още двама човека при въоръжен грабеж.
Всичко това е добре описано в НК.
Той е такъв, заради такива като Тинето, а не за обикновените граждани и интересите на обществото.


В следващия парламент ще поискам от мои приятели да предложат промени в НК и НПК, които да изключат такива възможности, най-вече при рецидив.
Какво се случва на практика?!
Чл. 23 НК и следващите позволяват на един престъпник да извърши поредица от престъпления, но ако за тях няма влязла в сила присъда, той търпи само онова, което е с най-голям срок, а другите се кумулират в него.
Реалността с пример.


Крадец, който по занятие се занимава примерно с кражби от МОЛове или домове.
Започва престъпната си дейност и след поредната кражба е задържан.
Ако стойността на откранатото е под мин. раб. заплата, му се разминава само с аминистративно наказание и глоба до 1000 лв.
Продължава да се води неосъждан.
Междувременно продължава да краде.
Отново е заловен и започва дело, което се насрочва за след 1 година.


Пуснат под гаранция и продължава да краде.
Дори и да го заловят отново, присъдите за слеващите кражби ще бъдат погълнати от първата и няма да се търпят отделно.
Според НК Чл. 25. (1) Разпоредбите на чл. 23 и 24 се прилагат и когато лицето е осъдено с отделни присъди.


(2) В тези случаи, ако наказанието по някоя от присъдите е изтърпяно изцяло или отчасти, то се приспада, ако е от вида на определеното за изтърпяване общо наказание

В случая престъпникът може вече да е изтърпял присъдата и поради забавяне на делата за друга престъпления, да бъде съден, когато вече е на свобода и продължава да краде. Просто го осъждат, но не търпи, защото по закон наказанията за тези престъпления се „поглъщат” от вече изтърпяната присъда.
Впрочем, когато осъждат престъпника за първо деяние, може да получи пробация, както и т. нар. условна присъда по чл. 66, а не реално лишаване от свобода. При последвало лишаване от свобода, изтърпяната пробация се приспада от присъдата, като два дни пробация се зачитат за един ден затвор.


Нещага се усложняват при тежките престъпления и рецидив, но тогава идва на помощ споразумението с прокурора без да се питат жертвите и пострадалите, както и съкратеното производство, с което присъдата се намалява с 1/3, последвало от предсрочно освобождаване.
Точно това се случва и с убиеца Георги Христов – Тинето.


Първо през 2014 г. хасковсия окръжен съд изменя присъдата и от доживотна без право на замяна на 15 до 20 години затвор, налага 20 години, но ги намалява заради съкратеното съдебно следствие с 1/3 и налага реално 14 г. и 11 м., а след 4 г. го пуска предсрочно, защото е изтърпял половината от наказанието.
Така процедират всички съдилища и много от съставите в тях.


Приемат го вече за даденост, забравяйки другите разпоредби на НК, които изискват наложеното от съда наказание да е съответно на престъплението (чл. 35, ал. 3 НК), справедливо, достатъчно възмездие и годно до постигне целите по чл. 36 НК, както и целите на превенцията.
Едва през 2019 г. в НПК имаше промяна в положителна посока, като отпадна възможността за съкратено производство при умишлено причиняване на смърт, но не и за другите тежки пристъпления. Не и по отношение на рецидивисти.


Ето защо е необходимо в следващия парламент спешно да се приемат промени в НК и НПК.
Първо – по отношение на кумулацията на престъпления по смисъла на чл. 23 и следващите от НК задължително да се завишава наложеното наказание лишаване от свобода поне с 1/2, а в случаите на рецидив да отпадне възможността за кумуация и наказанието лишаване от свобода за всяко престъпление да се изтърпява отделно и последователно.
Второ – при съкратено съдебно следствие да се иска съгласието на пострадалите и да е възможно само, ако са обезвъзмездени щетите.
Трето – възможността за условно предсрочно освобождаване при рецидивисти да отпадне или най-малко да бъде възможна максимум след изтърпяване на поне 2/3 от наказанието.
Естествено много хора от системата ще са против, защото това са кранчета с пари, на които са закачени, но се надявам обществения интерес да надделее.


Ще дам пример от последната седмица с един казус.
Рецидивист със съдебно досие колкото тесте карти, който търпи поредна присъда за кражба лишаване от свобода 18 месеца. Единственото нещо, което е “работил” през живота си, е да краде. Межувременно е разпознат за кражба от заложна къща и срещу него се води досъдебно производство. Разследващ полицай, двама експерти за нова дактилоскопия и снимки, вещи лица с експертизи, служебен адвокат, прокурор, съдия, съдебен секретар.


След установяване на извършителя чрез разпознаване и сигнал от пострадалия се завежда досъдебно производство и прокурорът предлага споразумение за присъда 14 месеца, които ще се погълнат от търпяната в момента и престъпникът ще излезе след само 4 месеца. На другия ден следва дело за одобрение на споразумението.


Присъждат му и разноските по делото – 117 лв.
Ха, кажете ми сега, освен пострадалия, кой друг е жертва?
Не сме ли всички ние, от чиито джобове се плащат заплатите на разследващия полицай, експертите и другите вещите лица с експертизи, служебен адвокат, прокурор, съдия, съдебен секретар, служебните автомобили, хонорара на адвоката, заплатите на всички.
117 лв. всичко.


Е, питам ви, не са ли умишлено съставени и преписани от руския НК и НПК нашите, за да се държи обществото ни в постоянен хаос и с висок криминалитет, като огромната част от ресурсите на съдебната система са ангажирани с един малък, но постоянен контингент, който може лесно и бързо да бъде изолиран за по-продължитеен период от време?


Давате ли си сметка , освен щетите от самите престъпления, освен жертвите и онова, което се случва с техните близки, колко струва на всички нас това умишлено безобразие, което се толерира чрез НК и НПК?!


И неслучайно само в България, по подобие на Русия Главният прокурор е заложен като върховен дерибей, който освен, че може да наказва другите прокурори, може да им иззема делата и да ги дава на друг, както и да им казва как да ги решават и дали и как да повдигнат обвинение.
Трябва да знаете, че всичко това се случва, защото точно той е онзи, който според идиотската ни Конституция Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и неговото методическо ръководство препоръчва точно това.
Зад него стои организираната престъпна група на Висшия съдебен съвет, която коли и беси всички магистрати, назначава и уволнява удобни и неудобни.
Ето защо безнаказано е възможно от КТБ да бъдат източени 4 милиарда лева, да се раздават други милиарди за обществени поръчки с брутално нарушение на закона и без никаква реакция от страна на прокуратура и съд.
Ето защо и всички дела, които се водят от държавата ни срещу Лукойл, се печелят само от последния.
Ето защо хората чакат справелливост и по гражданските дела с десетилетия, защото трябва да се поддържа несигурност и правен хаос.
Защото за разлика от Георги Христов – Тинето, който може да говори пред съда и да иска замяна и освобождаване, за да си живее живота, застреляния от него счетоводител не може.
Не могат и децата му и никой не ги пита как се чувстват.
Вместо тях трябва да говори прокурорът, но дори и да иска, законът го ограничава.
Ние продължаваме да бъдем съветски катун и ще бъдем такъв, докато обществото не осъзнае, че е необходима радикална промяна.

Георги Георгиев, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *