Филип Станев: Христо Иванов не е искал постове.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов не е искал постове, но е искал да има думата по всяко едно назначение в изпълнителната  власт до областен управител. Това каза пред бТВ Филип Станев от “Има такъв народ”.

Така Станев на практика се отметна от основното твърдение на “Има такъв народ” по повод това защо в предишния парламент не се сформира правителство. Днес той първоначално също каза, че Иванов е искал постове.

“Ама я да имам аз някакви постове”.

С тази реплика Станев обрисува поведението на Иванов по време на преговорите. Но на конкретен въпрос кой точно пост са искали от “Демократична България”, той промени говоренето.

“Конкретен пост не е искан, но се говореше за консултиране на всяка една длъжност, която ще бъде заета.  Не е казвал конкретно име и конкретен пост. Искаше да има той решаващата дума. До областни управители. Това е неизпълнимо условие. Това се нарича извиване на ръце”, каза Станев.

Според него не може по-малкият политически субект да има такава власт.

“Да не излезе, че отново сме в конфликт. Дайте най-после да я заровим тази томахавка”, каза все пак Станев.

Той изрази резерви към последните социологически изследвания, които отчитат сериозен спад в гласовете за “Има такъв народ”.

“Винаги си слагам една малка въпросителна по отношение на социологията. Провалените парламенти не бива да бъдат приписани на “Има такъв народ”. Нашите партньори поставиха невъзможни условия. Максимални усилия положихме”, каза Станев.

И допълни, че Иванов е заявил, че има връзка между “Има такъв народ” и “дългата ръка на ДПС”, но и досега не е дал доказателства за това.

Той коментира и казуса с Петър Илиев, който бе обвинен в плагиатство от етичната комисия на СУ “Св. Климент Охридски”.

“Защо тази етична комисия се произесе в деня, в който “Има такъв народ” внесе документите в ЦИК? Петър Илиев е атака срещу Слави”, убеден е Станев.

Той определи случая “Илиев” като “една книга, чиято страница вече е прелистена”.

Станев коментира и случая, в който от ДПС и “Има такъв народ” предприеха атака срещу Кирил Петков и Асен Василев в един и същи ден. Той отхвърли твърдението, че това е било координирано.

“Чисто съвпадение”, категоричен бе Станев.

А на въпрос как ще си партнират с “Продължаваме промяната”, след като ги смятат за “крадци на интелектуална собственост”, той отговори:

“Да не се окаже в един момент, че Кирил Петков не може да участва на избори”.

Станев припомни, че се чака решението на Конституционния съд, относно двойното гражданство на Петков. Той обаче бе попитан защо “Има такъв народ” подкрепя Румен Радев за втори мандат, а същевременно атакува негови министри.

“Президентът доказа, че не просто е достоен и има бойна слава, а работи за България. Да, той е назначил тези министри, той е носил отговорността, но той също не може да носи отговорността за това какво са извършили те в миналото си. Отговорността в правовата държава е лична. Не може един да бъде виновен за нещо, което е направил някой друг”, каза Станев.

Той декларира, че “Има такъв народ” ще положи максимални усилия, за да има правителство. И призова гражданите да са активни на изборите,

“Нека да знаем кой искате да ви управлява”, каза Станев.

източник:clubz.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *