Елена Гунчева: ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА СА В СТУПОР

Признавам, че съм антиковидваксър /уточнявам, защото разбрали-недоразбрали започват да критикуват, когато кажа, че съм ваксинирана с нормалните задължителни и изпитани ваксини/. Само, че като адвокат и гражданин забелязвам и как тихо и полека гражданските права изпаднаха в ступор и никой дори не смее да ги коментира. Така да се каже, тихомълком бяха отменени от силните на деня.

Всеки ден виждам реклами за ваксиниране. Дори днес една приятелка беше публикувала дадена й реклама за отстъпка за зимни гуми за ваксинирани. То не бяха бонуси, ваучери, отстъпки за храни и услуги, за казино /защо още няма за погребални услуги, остава загадка за мен, сигурно искат да ни изненадат приятно в края на ваксокампанията/, та човек чак му става неудобно, че не се е ваксинирал при тия блага, които се изсипват отгоре му, ако се подложи на медицинския експеримент.

Необяснимо обаче остава мълчанието на синдикати, политици и държава как тази кампания за уж доброволно ваксиниране жестоко нарушава основни граждански права. Много работодатели вече поставят ваксинирането като условие за работа или изобщо да си запазиш работното място. В учебните заведения много ректори въведоха изискване лекции да се посещават само от ваксинирани. Или от такива, които имат излишни пари всеки ден да си правят тестове /които не са сигурни, впрочем, ама карай да върви, да въртим едни пари/. ЗАЩО НИКОЙ НЕ КОМЕНТИРА ТОВА?

Какво се случва, ако някой заради алергия или хронични заболявания не може да се ваксинира? Нищо не се казва по този повод и никой не го коментира. Никой и не коментира как уж доброволното ваксиниране се оказва зорноволно с цялата защита на държавата над тези, които изнудват хората да си правят опити със себе си.

Къде са синдикатите? Къде са учители и родители? Къде е държавата?!?! Или е по-важно да сте удобни на тези, които въртят едни пари и искат контрол над хората?

Една от първите ни задачи в новото Народно събрание ще бъде внасяне на законопроект за промяна на Кодекса на труда, с който да се забрани подобно принудително ваксиниране за работници и служители и поставянето на ваксинирането или отрицателни тестове за каквито и да е варианти на ковидясване, като условие за работа. Както и в нормативните актове, уреждащи устройството и организацията на работа в учебните заведения! И прецизиране на състава на принудата по Наказателния кодекс в тази насока! Трябва и да се разследва защо и за какви пари държавата постоянно рекламира едни неизпитани ваксини и как налага ваксинирането принудително, въпреки декларациите, че е само доброволно.

Крайно време е страхът от някакъв вирус да отстъпи място на друг страх – от този да загубим свободата и демокрацията, както и основни наши човешки и граждански права! Няма вирус, защитата от който да е на цената на свободата и правото сам да решаваш!

Елена Гунчева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *