Европейската енергийна криза ще обхване целия свят.

Милиони души в световен свят ще почувстват въздействието на покачващите се цени на природния газ тази зима. Но докато прекъсването на електрозахранването през ноември 2016 г. потопи лондонския Уест Енд в мрак, доставките на енергия във Великобритания и на други места в Европа може да станат по-ненадеждни следващите месеци.

Тази зима светът ще се бори за нещо невидимо, но жизненоважно и с доста по-слабо предлагане, коментират пазарни наблюдатели пред Bloomberg.

Сега се разчита все повече от всякога на природния газ за отопление на жилища и електропроизводство, на фона на усилията за отказ от въглищата, както и да се увеличи използването на по-чисти енергийни източници. Проблемът е, че няма достатъчно газ, нужен за възстановяването след пандемията и да попълнят изчерпаните запаси преди студените месеци.

Страните се опитват да надхвърлят взаимно доставките си, а износителите като Русия се стремят да запазят повече природен газ у дома. Недостигът ще стане много по-лош, когато температурите спаднат. Кризата в Европа предвещава проблеми за останалата част от планетата, тъй като недостигът на енергия на континента кара правителствата да предупреждават за прекъсвания и заводи най-вероятно ще бъдат затвяряни.

Запасите в европейските складови бази са на исторически ниски нива за това време на годината. Тръбопроводните потоци от Русия и Норвегия са ограничени. Това е тревожно, защото по-спокойното време е намалило производството на вятърни турбини, докато застаряващите атомни електроцентрали в Европа се затварят или са по-склонни към прекъсвания – което прави газа още по-необходим. Нищо чудно, че европейските цени на газа се повишиха с почти 500% през последната година и се търгуват близо до рекордни стойности.

Скокът принуди някои производители на торове в Европа да намалят производството, заплашвайки да се увеличат разходите за фермерите и потенциално глобалната инфлация на храните. Във Великобритания високите цени на енергията принудиха няколко доставчици на торове да напуснат бизнеса си.

Дори нормално студената зима в Северното полукълбо се очаква да повиши цените на природния газ допълнително в голяма част от света. В Китай промишлените потребители, включително производителите на керамика, стъкло и цимент, могат да реагират с повишаване на цените. Домакинствата в Бразилия ще имат по-високи сметки за електроенергия. Икономиките, които не могат да си позволят гориво (Пакистан или Бангладеш) биха могли просто да спрат.

Доставчиците на комунални услуги и политиците се молят за меки температури, защото вече е твърде късно да се увеличат доставките. Перспективата за ускоряване на разходите за енергия, във връзка със свитите вериги на доставки и цените на хранителните стоки на върха на десетилетието, може да накара повече централните банкери да се запитат дали скокът на инфлацията е толкова преходен, колкото се надяваха.

“Ако зимата всъщност е студена, притеснението ми е, че няма да имаме достатъчно газ за отопление в някои части на Европа”, каза Амос Хохщайн, старши съветник на Държавния департамент на САЩ по енергийна сигурност, пред телевизия Bloomberg на 20-ти септември.

Вносителите на втечнен природен газ в Азия плащат рекордни цени за това време на годината, за да осигурят доставки, като някои започват да добиват “по-мръсни горива” като въглища и мазут, в случай че не получат достатъчно природен газ. Това може да спъне усилията на правителствата да постигнат амбициозни зелени цели: при изгарянето природния газ отделя около половината от въглеродния диоксид на горива като въглищата.

Най-големият купувач на природен газ в света Китай, не е попълнил достатъчно бързо резервите си, въпреки че вносът е почти два пъти по-висок от миналата година, според митническите данни. Няколко китайски провинции вече дават норми на електроенергия за промишлеността, за да изпълнят целите на президента Си Цзинпин за енергийна ефективност и намаляване на замърсяването. Кризата с електрозахранването може да изостри спирането, ако властите пренасочат газа към отопление на домакинствата.

Ако китайските фабрики трябва да се борят с широко разпространения недостиг на електроенергия, световните цени на стоманата и алуминия ще скочат. За да влоши нещата, страната също се бори с недостига на въглища.

Комуналните услуги в Япония и Южна Корея до голяма степен са защитени от дългосрочни договори за втечнен природен газ, които са индексирани с цената на петрола. Въпреки това Korea Electric Power Co. наскоро заяви, че ще увеличи цените на електроенергията за първи път от почти осем години.

В Бразилия най-ниските потоци към басейна на река Парана за почти един век намалиха производството на хидроенергия и принудиха комуналните услуги да разчитат повече на газ. Страната увеличи вноса на газ до рекордно високо ниво през юли, а сметките за електроенергия растат. Това в комбинация с нарастващата инфлация може да навреди на шансовете на президента Болсонаро на изборите през следващата година.

Смята се, е ще има “борба” между Азия, Европа, Близкия изток и Южна Америка за доставките на втечнен природен газ от износители като Катар, Тринидад и Тобаго и САЩ. “Имаме огромно търсене от всички наши клиенти и за съжаление не можем да се погрижим за всички”, предупреди министърът на енергетиката на Катар Саад Ал-Кааби.

Американските износители са готови да доставят повече втечнен природен газ от всякога, но тъй като повече газ отива в чужбина, по-малко ще има на разположение у дома. Въпреки че цените на газа са значително по-ниски в САЩ, отколкото в Европа и Азия, те се търгуват близо до най-високото ниво от 2014 г. насам. Запасите от газ са под петгодишната си средна стойност за сезона, но американските шистови сондажи не са склонни да увеличават производството си от загриженост, че могат да видят намаляване на тяхната рентабилност.

Индустриалните потребители на енергия на Америка поискаха от Министерството на енергетиката да намали износа на САЩ, докато нивата на съхранение се нормализират, което може да изостри недостига в чужбина.

Неотдавна се обръщаше малко внимание на пазарната цена на природния газ. Ситуацията не е като петрола, където прибързаното решение на ОПЕК почти веднага ще повлияе на това колко се плаща. Тази зима светът вероятно ще научи доколко световната икономика зависи от природния газ, според пазарни наблюдатели.

източник:money.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *