Трайчо Трайков: Издевателства се над самотните възрастни хора.

В центъра на София живеят немалко самотни възрастни хора, някои без близки, които да се погрижат за тях при нужда. Случва се да се обръщат към мен за съдействие по най-различни въпроси. Веднъж една дама се разплака в кабинета ми, защото мислеше, че съседът ѝ краде от парното и когато му направила забележка започнал да я тормози и заплашва, а полицията не ѝ обръщала внимание. Понеже беше много разстроена ѝ написах номера на телефона си и ѝ казах да ми се обади по всяко време, ако има нужда. Тя ми звънна късно вечерта след няколко дни и ме помоли да отида, защото съседът тропа по вратата на апартамента. Отидох, опитах се да я успокоя и предложих да разговаряме заедно с човека. Е, той не пожела, а на следващия ден описа живописно във ФБ как кметът го тормозил посред нощ (оказа се известен в някои среди писател на конспиративни романи). Сега жената е настанена в дом за възрастни хора.

Понякога тези хора стават обект на внимание на различни измамници, които не са никак безобидни. По закон имотите на починали лица без наследници стават собственост на общината. Досега като кмет съм завладял три такива апартамента в полза на гражданите на София и се е налагало да предотвратяваме опити да бъдат присвоени чрез измами.

Вчера например пуснах сигнал до полицията и прокуратурата, тъй като друга възрастна жена без наследници, настанена в болница е била отведена от непознати, които са се представили за роднини (знам за случая, тъй като ни е писала по различни поводи, понякога с копие до папата…). В апартамента ѝ беше станал пожар, ние го обезопасихме и затворихме, а онзи ден в него са проникнали хора под предлог, че ще правят ремонт. Извикахме полиция, но засега не знаем къде е жената и какво се случва с нея. Ще положа усилия, доколкото мога, всички замесени институции да си свършат работата, но за съжаление случай като този не е единичен.

Трайчо Трайков, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *