Мадж Алгафари:Граничната ограда с Турция трябва да бъде изградена наново.

“Всеки човек, дори неподготвен, може да я прескочи”, каза още той

Граничната ограда с Турция трябва да бъде изградена наново. Това заяви арабистът и преводач Мажд Алгафари в студиото на „Здравей, България”.

В четвъртък правителството реши, че съоръжението вече ще се стопанисва от МВР. Досега то беше публична държавна собственост, за която отговаряха областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас.

Веднага след решението, от МВР публикуваха видеокадри, на които се вижда състоянието на оградата – с дупки в определени участъци, такива, прокопани под самата ограда, както и липсващи цели части от съоръжението.

Трябва да счетем, че имахме един неуспешен опит за направа на ограда – отидоха едни милиони, българинът я плати, но трябва да бъде изградена наново. Необходимо е да имаме здраво и стабилно съоръжение”, коментира Алгафари.

Всеки ден си говоря с кандидат-бежанци или с такива, които вече са взели статут и те ми казват как са прескочили оградата. Има такива, които дори не са видели, че има ограда. Казват, че е имало тел, минали са през дупка и са си продължили нататък”, каза още той. И допълни: „Това е нещо като ограда за обор. Всеки човек, дори неподготвен, може да я прескочи. За да е възпрепятстващо съоръжение би трябвало да е здраво, а тя не е. Телта се реже с обикновена ножица за метал.

Мадж Алгафари, журналист

източник:nova.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *