Контрацепция след раждането.

Днешният епизод на предаването „Код здраве” посвещаваме на дамите, които вече са станали майки, но не знаят кога и какъв метод за предпазване от повторна бременост да използват. Факт е, че по време на износване на плода тази тема е зад гърба им. Но след раждането е редно отново да й се обърне внимание, като се вземе предвид, че вече трябва да се съобразят няколко нововъзникнали фактора, един от които е кърменето.

Много жени са спокойни, че не могат да забременеят, докато кърмят. Но такива гаранции няма и късметът не е достатъчен.  Кога фертилитетът се завръща, какво значение оказва кърменето и как да се предпазва една жена след раждане от повторни две чертички, днес ще ни разкаже специалистът акушер-гинеколог от Аджибадем Сити Клиник болница Токуда д-р Гълъбица Велева.

Първата овулация и ментруация след раждане настъпват в зависимост от това дали се кърми. При некърмещи дами овулацията се очаква 45-90 дни след раждането. При активно кърмещите е възможно тя изобщо да не се появи по време на изхранване на бебчето и така да бъде факт след около година.

При кърмещите нивата на пролактин са високи, а те са свързани с хормоните, които регулират  менструалния цикъл. Самото сукане от своя страна пък потиска отделянето на хормоните, регулиращи овулацията и последваща менструация”, разяснява д-р Велева.

По думите й методите за предпазване от нежелана бременост са доста, но в България имаме абсолютен недостиг на много препарати. Първият метод е дефинитивната контрацепция – вазектомия при мъжа, прекъсване на маточните тръби при жената. Той не е позволен законово в България, макар да има своите ползи, що се касае до определени медицински състояния. Вторият е отреден на прогестероновите препарати, които са широко застъпени извън нашата страна и са доста надеждни, особено за жени, които са родили. Те са три вида – под формата на инжекции, импланти и таблетки. И имплантите, и инжекциите, могат да бъдат поставени веднага след раждането.

Другият метод са широко известните спирали, които могат да съдържат хормон, но на пазара се предлагат и такива без. „Спиралата може да бъде поставена и веднага след раждането, но тогава има риск от изпадането й, защото може да не се е задържала добре в маточната кухина. Най-добре е да се постави шест седмици след раждането, когато матката се е прибрала напълно”, коментира д-р Велева и пояснява, че това е добър метод за предпазване и за жените, които след това предвиждат да станат майки отново. Едно от грешните схващания по адрес на спиралите е, че не те могат да се поставят на дами, които никога не са раждали, поради риск от увеличение вероятността за стерилитет.

Бариерните методи са най-добрият метод – мъжки и женски кондоми. Освен тях има и комбинирана хормонална контрацепция – т.нар. противозачатъчни. „Има разнобой в схващанията кога могат да бъдат започнати. Според американски проучвания трябва да минат шест седмици след раждането, защото преди това е повишен рискът от венозна тромбоемболия. СЗО казва пък, че шест месеца след раждането при кърмещи майки може да бъде започната тази контрацепция”, коментира акушер-гинекологът от болница Токуда.

Спермицидни гелове и цервикални шапки са още една опция за предпазване. Те са безопасни за прилагане шест седмици след раждането. В България обаче не са особено популярни.

Що се отнася до спешната контрацепция тя може да бъде използвана след шест седмици от раждането. Кърмещите майки обаче е редно да знаят, че след едно такова хапче не бива да кърмят детето си в рамките на първите 24 часа.

Какво е мнението на д-р Велева относно страничните ефекти от хормоналните противозачатъчни – водят ли до напълняване, окосмяване, поява на пъпки или петна по лицето, както и има ли оптимален за здравето на жената препоръчителен интервал между две раждания – вижте във видеото!

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *