Христо Иванов:Трябва да продължим спирането на ГЕРБ и ДПС към властта.

Нашият призив към Кирил Петков и Асен Василев беше базиран на идеята, че трябва да продължим спирането на ГЕРБ и ДПС към властта. Другата основна цел е да махнем Иван Гешев. Ние смятаме, че има определени партии, които не трябва да са на власт, за да има реална борба с корупцията, но нямаме проблем да говорим с тези партии относно промените в Конституцията, които да доведат до отстраняването на главния прокурор.

Това каза в предаването “Панорама” по БНТ съпредседателят на “Демократична България” (ДБ) Христо Иванов

Ние сме изключително последователни в нашите искания и намерения. Ключовите неща са равенство пред закона, спиране на корупцията и оставането на младите българи тук. От тази гледна точка не се притеснявам, че новата формация на Петков и Василев ще вземе избиратели от ДБ. Нашата покана беше базирана на мнението, че заедно ще вземем много повече гласове, отколкото поотделно. Приемаме тяхното решение и ще видим какво ще се случи на разговорите другата седмица”, добави той. 

Много е важно да преоткрием един основен инструмент на демокрацията – коалиционното споразумение. В последните години властта беше концентрирана в ръцете на Бойко Борисов и ГЕРБ. Сега е времето отново да говорим за коалиции. Самата ДБ е коалиционна формация и решенията се взимат от колективните органи. Ясно е, че с ГЕРБ и ДПС няма как да се правят коалиции. С ГЕРБ и ДПС няма как да се прави промяна. Отново ще повторя, че ние сме отворени за разговори и другата седмица ще проведем такива с колегите от “Продължаваме промяната“, за да стигнем до едно коалиционно споразумение за бъдещо управление. В момента сме в ситуация, в която България не е изпадала. Най-важното е да се възстанови силния парламент. Това ще е приоритет за нас”, категоричен бе Иванов

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *