Радан Кънев:Разумната държавна политика е – постепенно и плавно преминаване от въглища към зелена енергия и системи за съхранение на енергията


Най-важното – резкият скок в цената на електричеството се дължи преди всичко на цената на природния газ (в т.ч. пазарна манипулация на Газпром, който, за огромно съжаление и с българска помощ, все още има господстващо положение на пазара на ЕС) и на въглеродните емисии.

Зелената енергия не ползва газ и не плаща емисии – тя няма отношение към новите цени. Зелената сделка има за цел по-голям дял зелена енергия, повече енергийна независимост на фирмите и домакинствата, по-малък дял изкопаеми горива – газ, който е с изключително нестабилна цена и въглища, които отделят много емисии. Зелената сделка няма отношение към цената на газа, освен с един свой крайно съмнителен, и от екологична, и от икономическа глаедна точка, компонент – замяната на въглищата с газ в много европейски държави.

Разумната държавна политика е – постепенно и плавно преминаване от въглища към зелена енергия и системи за съхранение на енергията, без крупни инвестиции в газови мощности, както и непреодолимата роля на ядрената енергетика в българската енергийна система, поне до достигане на голям технологичен пробив, какъвто засега няма.

И нещо много важно, което забелязах, че видни “експерти” премълчават – или от страховито незнание, или защото просто лъжат публиката – търговията с емисии не е елемент на Зелената сделка. Зелената сделка беше приета през 2019/20г., а системата за търговия с емисии (ЕТС) е в сила от 2005 (!)г., преди приемането на България в ЕС. Забраната за финансиране на въглища с държавни помощи (което държи цената на тока от въглища сравнително ниска за сметка на данъкоплатците) от 2025г. е влязла в сила окончателно през 2017г., след над 4г. преговори, за които българските правителства никога не намериха за нужно да информират обществото.

Радан Кънев, фейсбук

Последвайте страницата ни във фейсбук, за да получавате своевременно всяка наша статия:


https://www.facebook.com/Вестникар-100432005720082/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *