Главният прокурор Иван Гешев вече няма право да ползва охрана от Бюрото по защита на свидетелите. 

Главният прокурор Иван Гешев вече няма право да ползва охрана от Бюрото по защита на свидетелите. 

Промяната е факт след като в днешния брой на “Държавен вестник” бяха обнародвани промените, които в последния си работен ден 46-ото Народно събрание прие в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Законът влиза в сила на практика 3 дни след обнародването, а срокът за оконателното прехвърляне на бюрото е 3 месеца.

С поправките Бюрото, което бе на подчинението на главния прокурор, премина окончателно “под шапката” на Министерството на правосъдието. Освен това с поправките отпадат и полицейските функции на служителите по задържане и участието на служителите в акции на прокуратурата.

В момента, по закон, Гешев има право на охрана от Националната служба за охрана. Той ползваше такава, но сам обяви, че се отказва от нея през пролетта на миналата година. Тогава Гешев е декларирал писмено отказа си за ползване на охрана и има санкция на комисията

За да бъде назначена отново държавна охрана от НСО, Гешев трябва да оттегли писмения си отказ и комисията да се събере, за да разгледа основанията за продоставяне на охрана – не само дали той попада в кръга на охраняеми лица, но и дали има конкретна застрашеност и каква степен на охрана за ползва. При определени случаи би било възможно в рамките на дни комисията да се събере и да разгледа въпроса, но към момента няма официална информация Гешев да е поискал отново да ползва услугите на НСО.

По време на общественото обсъждане по темата през последния месец служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че в момента Иван Гешев се охранява от три държавни структури, една от които е Бюрото по защита, но възможността за това отпада с поправките в закона.

източник: dnevnik.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *