Проваленият парламентаризъм-новата книга на Слави Василев

Тази сутрин btv ми даде възможност да представя монографията си, която излиза от днес на пазара.

“Проваленият парламентаризъм” е опит да се обясни защо България, 31 години след началото на “Прехода”, остава на дъното на европейската статистика по всички показатели. Книгата не съдържа политически пристрастия, а представя един птичи поглед върху политическата ни система.

Накратко, проблемът е в липсата на твърдо разделение на властите. Коалициите в България са средище на корупция и позволяват на сглобилите мнозинство субекти да се отдадат на един корупционен гуляй. Всичко е преплетено – изпълнителна, законодателна и съдебна власт функционират в унисон, за да бранят интереса на властимащите. Трябва да преобразим тази стуктура на властта, за да може взаимното функциониране между властите да защитава интереса на гражданите, а не този на политиците. Защо парламентаризмът се е изродил така? Как ще го променим? С какво да го заменим? Четете в книгата.

Монографията се чете на един дъх и може да се купи от книжарниците – знам, че в Ciela я има. Най-лесният начин да я намерите е да напишете “Проваленият парламентаризъм” в Гугъл.

Искам да благодаря на издателя си “Изток-Запад” за невероятната реакция. От момента, в който прочетоха ръкописа, до излизането на книгата от печатницата изминаха малко над две седмици! Сроковете говорят от само себе си.

Огромно благодаря на всички онези, които ми дадоха кураж по пътя. Тук искам да спомена и всички медии, редактори и журналисти, които ми даваха трибуна през годините. Без тях нямаше да седна нагледно да напиша този анализ – прекарал съм достатъчно време да споря по екраните, за да се запозная с критичното мислене на опонентите си. Те често намират проблема навсякъде другаде, но не и там, където го посочвам аз.

И накрая искам да кажа, че тази книга е създадена за хората извън политиката. Политиците си знаят схемата. Тях няма да науча на нищо ново, но хората трябва да знаят истината.

Искам да заявя, че съм на разположение на всяко едно съсловие, всяка една организация, в столицата или в останалите градове, малки и големи, за да си говорим за написаното на живо. Най-лесният начин да се свържете с мен е чрез фейсбук.

Премиерата на книгата ще се състои на 29 септември от 19:00 часа в литературен клуб “Перото” в НДК. Всеки, който се интервсува е добре дошъл.

Слави Василев, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *