Културен марксизъм или българите не само не са единствените, а далеч са и по-спокойно приемащите това повтарящо се до втръсване опаковане.

Споровете за Кристо станаха вече досадни, скучни и дразнещи. Но те са показателни. Защото изпъква отново онзи определен сектор от българската претенциозна общност, която смята, че само българите, това омразно племе, са единствените бушмени, които не харесват опаковането на триумфалната арка.

По тези географски ширини имаме самоизбрала се “отбрана” псевдо-интелектуална маса, която получава оргазъм, като наложи своето предполагаемо интелектуално и морално превъзходство върху Ганя, но само виртуално, не и в реалността. Мъчи се сякаш животът им зависи от това. Така се чувстват по-значими. Вижте го оня простак, наш Ганя. Аз съм нещо повече, аристократичната черешка на тортата, сама изплувала от тази селска среда на гняс и простотия.

Затова попиват всичко в медийния либерален мейнстрийм и почва да оголва зъби и избива комплекси срещу… Ганя.Техният ултимативен враг в двуполюсния им свят.

Критиката не е разрешена за да не се разбие монополът на мненията. А и колкото по-грозно е нещото, обявено за арт, толкова по-тясна ще е “отбраната”, елитарна аудитория, и толкова по-специална и по-изтънчена се чувства тя.
Неомарксизмът за мнения дори за изкуството трябва да се налага.

Но дори нашите сноби не са оригинални. Те просто като паразит се впиват в клетата ни РНК, копират и се опитват необезпокоявано да размножават своите неособено устойчиви модерни “интелектуални” модели.

Лошите новини за тях – българите не само не са единствените, а далеч са и по-спокойно приемащите това повтарящо се до втръсване опаковане. Далеч по-голямата част от французите и европейците смятат, че е грозно, репететивно и не е екологично, както ще прочетете в английския Тimes, с (https://www.thetimes.co.uk/article/anger-in-paris-as-arc-de-triomphe-is-wrapped-in-colossal-bin-bag-vzvx5nb3k)

Френски социолог директно го нарече снобизъм от грозота: https://newsbeezer.com/franceeng/mathieu-bock-cote-on-the-arc-de-triomphe-wrapped-its-a-snobbery-of-ugliness/

Положението е същото в Туитър (https://twitter.com/larwoolf/status/1437454617634230272?s=19), който е залят с хиляди подобни преобладаващо негативни коментари. Хората се смеят на този попкорн арт. Коментарите са очебийно негативни навсякъде, аз мога да продължа този пост с дни, поставяйки подигравателните мемета в мрежите. То не бяха слонове, кюлоти на кабаретна танцьорка, онези ходещи метални гиганти от Междузвездни войни…Нито един не е българско меме.

Но нека просто културно признаем, че ние сме културни вандали, неандерталци, неприятната пречка за богоизбраните. Подреждането на цветни чадъри, правени в Китай, сред ландшафт е гениално, а ние нямаме право на мнение. Мнение имат право само онези, дето даже не знаят кой е Гауди. Кой е Микеланджело (както разбрах от потресаващите коментари).

Казвам го, въпреки че смятам Кристо за гений, защото е успял да изкове свой бранд, своя маркетингова ниша, своето аз. Затова го уважавам. Но това не означава, че му харесвам поп-ъп-арта. И това е нормално при провокативните дейности, някои ги харесват, други – не. Но престанете с това Бай Ганя е такъв и онакъв, щото вече изглеждате като застаряващи 60 годишни лелки, дето се обличат сякаш са на 20.

Харесвате го, пишете що го харесвате. А не да мрънкате на останалите какво да харесват. И да репортвате като че закуската ви зависи от това.

Културен марксизъм.

Дахер Фарид Дахер, фвйсбук

Последвайте страницата ни във фейсбук, за да получавате своевременно всяка наша статия:


https://www.facebook.com/Вестникар-100432005720082/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *