Досега не сте били на такъв концерт.

ТАЗИ ВЕЧЕР; 19 ч; Централен Военен Клуб

През 70-те години на 20-ти век, Д-р Хосе Антонио Абреу- прочут венецуелски музикант, общественик, философ и филантроп, създава легендарната “El Sistema”. Тя представлява програма, направо цяла доктрина, която чрез обучение на музикални инструменти, спасява хиляди венецуелски деца от ужаса на дрогата, проституцията и насилието. Продукт на тази система е прочутия младежки оркестър “Orquesta Sinfonica Simon Bolivar de Venezuela” с главен диригент, световно известния Густаво Дудамел.
Тази безценна идея става световна сензация, в много държави започват да работят по “El Sistema” и да привличат социално застрашени деца за каузата на музиката. Европа, като люлка на нашата музика, високомерно се ослушва. До преди 13 години. Когато нашият скъп приятел и колега, бивш концертмайстор на “Софийски Солисти”, Георги Калайджиев основава в родния си Сливен оркестър от деца, които сам Бог е създал за музика- циганета.
(Само да вметна, че нашия оркестър, така както изнася концерти за деца и ученици, всяка година отбелязва международния ден на циганите с концерти точно пред такива дечица и уверено твърдя, че по- благодарна публика от малки циганета, няма.)
Преди около 30 години Жоро заминава на работа в Германия и след блестяща кариера се връща в Сливен. Жена му (германка) се трогва от нерадостната съдба на циганите в родния му град и двамата решават да направят нещо. През това време бащата (тъста на Жоро) умира и оставя известна сума в наследство. Жоро и жена му не могат да измислят нещо по- оригинално, купуват солидно количество пакети с продукти от първа необходимост и ги раздават из маалата. Те се “усвояват” светкавично и двамата се виждат в чудо. По едно време на жена му й теква мисъл и вика на Жоро:
-Скъпи, с тая храна ще храним хората, докато свършат парите, а после? Докато, я виж какво безценно нещо държиш в ръцете си, сочейки цигулката. Защо не опиташ да предадеш на децата на тия хора цялата си любов към музиката? Те, както си ми казвал колко са музикални, ще я върнат стократно и на хората, и на теб.
Речено- сторено: започват да издирват желаещи деца и с изненада откриват, че такива не само не липсват, но и не смогват да обхванат желаещите. И така, преди 13 години се основава оркестъра. Първата репетиция е в…гаража на Жоро, след като той изкарва двете си коли на улицата. За чест на община Сливен, тя се заинтересува, след време им предоставя помещение и помага, според скромните си възможности. В това време държавата си бърка в носа. Всички разходи се поемат от семейство Калайджиеви. След това се включват техни приятели…германци. Така е и досега.
Днес Жоро каза, че издръжката на оркестъра- зала, преподаватели, храна, транспорт, възлиза на около 4000 евро месечно. Смешна сума за една държава. Но, като я няма, хората сами се оправят.
След първият концерт, децата започват редовна концертна дейност у нас и в Германия. Дори миналата година свириха в зала “България” с колегите от Софийска Филхармония. Но, голямата мечта на Жоро е да се върне в родното семейство – “Софийски Солисти”.
Тази мечта вече е реалност. Тази вечер, от 19 ч. в Централния Военен Клуб, тези прелестни малки музиканти, подпомогнати от батковците, чичковците и дедовците от “Софийски Солисти”, ще свирят за вас по случай празника на нашата любима столица.
Досега не сте били на такъв концерт. Заповядайте!

Тодор Митров, мениджър на Софийски солисти

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *