Мангъров: Мерките са абсолютно безсмислени

Според математика проф. Огнян Кунчев именно ограниченията са довели до спада на новите случаи преди месеци

За развитието на пандемията у нас, ваксините и мерките срещу COVID-19 – тези теми дискутираха математикът проф. Огнян Кунчев и инфекционистът доц. Атанас Мангъров в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

За мерките срещу COVID-19

„Въведените мерки са абсолютно безсмислени. Това се доказа във всички страни по света, където те бяха въведени драконовски, но особена разлика при протичането на епидемичния процес няма”, заяви доц. Атанас Мангъров.

„По отношение на смъртността, това по принцип е един показател, за който у нас винаги се злоупотребява. Защото ние винаги сме били на челни места по смъртност. Причината е, че сме със застаряващо и много болно население”, добави той.

COVID-19: Още 139 души починаха за денонощие

„Не съм съгласен с доц. Мангъров. Намаляването на случаите между двете вълни от 29 ноември миналата година, например, е благодарение именно на мерките и въведения локдаун тогава”, посочи проф. Огнян Кунчев.

„Всеки епидемичен процес има вълнеообразен ход – вълна – спад. Всяка следваща вълна е по-малка. Това се наблюдава всяка година при епидемията от грип, както и при хипатитните и варицелните епидемии”, допълни Мангъров.

За ваксините срещу COVID-19

„В болницата при нас повечето заразени са неваксинирани – това е характерно за цялата страна. В Обединеното кралство, когато започна секвениране и генно типизиране на случаите с Делта вариант, там са доказани около 400 000 случая, като 1900 от тях са починали. 1100 от починалите са били ваксинирани по два пъти. 600 от починалите с Делта са били неваксинирани. Това са данни от Public Health England”, заяви доц. Атанас Мангъров.

Той беше категоричен, че не отрича ваксините. „Когато някой дойде да ме пита дали да се ваксинира срещу COVID-19 или не, аз казвам: „Хубаво е да се ваксинираш. Решението обаче е твое. Защото когато отидеш да се ваксинираш, ти си слагаш продукт, който все още е във фазата на клиничното изпитване”, коментира още той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *