Председателят на НСИ Сергей Цветарски пред БТА: “Обмисляме да удължим електронното преброяванe”.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски пред БТА: “Обмисляме да удължим електронното преброяванe”. Като водеща институция при преброяването, НСИ и лично аз носим отговорност. Извинявам се на хората за трудностите, благодаря на тези, които се преброиха и апелирам останалите също да го направят, каза още председателят на НСИ.

Според него е нормално да се даде малко повече време за електронно преброяване, най-малко за да бъдат компенсирани първите дни, в които заради трудностите много хора се отказаха да се преброят електронно. Решението обаче трябва да се вземе от Централната комисия по преброяването и правителството.НСИ не е на самотен остров.

Системата за преброяването е част от общата информационна инфраструктура в държавата. Ако само един от регистрите и то само за секунда спре да работи нормално, хората, които в тази секунда се преброяват, ще видят, че нещо не е наред. При преброяването през 2011 г. всички данни, които сега се проверяват в други регистри, са били предварително предоставени на НСИ.

източник:Национален статистически институт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *