Владислав Панев: Поредната бомба, заложена от ГЕРБ, която избухва сега в ръцете на невинни

Пътното строителство (почти) винаги е било синоним на голяма корупция, но в последните години това ескалира. Отдавна е ясно, че т. нар. вътрешно възлагане на поръчки на подизпълнители от държавната Автомагистрали става на завишени цени, без никакви конкурси и правила. В парламентарната комисия по ревизия стана ясно, че някои строители са получили 70% от парите по договор, срещу 20% от изпълнената работа. Сега работниците им протестират. С право, защото парите отиват за други неща, но не и за заплати. Най-вероятно са подкупи.

И преди се нагласяха конкурсите. Конкуренцията беше отстранявана, за да се разпределят лотовете “правилно”. След схемата с Автомагистрали изведнъж настана мир и любов в сектора. Всички получиха парче от баницата на огромни цени. За да има какво да върнат на когото трябва. Затова сега зацикля строителството на Хемус. Рискът да не се довършат лотове, защото са поверени на откровени мошеници е огромен. Така действаше правителството на Борисов.

Хемус е ключова за Северна България. Но може да бъде приключена само при изрядни договори. Иначе е поредната бомба, заложена от ГЕРБ, която избухва сега в ръцете на невинни. Със сигурност ще играят картата, че ако са били останали на власт са щели да я довършат. Което е нагла лъжа. Щяха да откраднат още милиарди и пак да са под кривата круша.

В строителния бранш има и почтени фирми. Те ще я довършат, но с честни конкурси, с ясни банкови гаранции, а не с измислените застрахователни полици, които никога няма да влязат в сила. И с които държавата може да бъде завлечена с 1.5 милиарда. Време е да отделим сухото от плявата!

фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *