Война на войните!

Двайсет години след 11 септември войната с терора превърна САЩ в далеч по-милитаризиран актьор, както по света, така и у дома. Човешките разходи за тази еволюция са много – включително масово лишаване от свобода, широко наблюдение, насилствени репресии на имигрантските общности и стотици хиляди животи, загубени от война и насилие.


Но, разбира се, тази милитаризация има и финансови разходи. За повече от 20 години САЩ са похарчили над 21 трилиона долара за милитаризация, наблюдение и репресии – всичко в името на сигурността. Тези инвестиции оказаха, че САЩ имат капацитет и политическа воля да инвестират в нашите най-големи приоритети.

Но пандемията от COVID-19, въстанието на Капитолия на 6 януари, горските пожари, бушуващи на Запад, и дори падането на Афганистан ни показаха, че тези инвестиции не могат да ни купят безопасност. Следващите 20 години представляват възможност да преразгледаме къде трябва да реинвестираме за по -добро бъдеще.

През 20-те години след 11 септември САЩ са похарчили 21 трилиона долара за външна и вътрешна милитаризация .
От тази сума 16 трилиона долара отидоха за армията – включително най-малко 7,2 трилиона долара за военни договори .
Други 3 трилиона долара отидоха за програми за ветерани, 949 милиарда долара отидоха за вътрешната сигурност, а 732 милиарда долара отидоха за федералните правоприлагащи органи.


За много по-малко, отколкото са изразходвали за милитаризация от 11 септември, САЩ биха могли да реинвестират, за да отговорят на критични предизвикателства, които са били пренебрегвани през последните 20 години:
4,5 трилиона долара биха могли напълно да декарбонизират електрическата мрежа на САЩ .
2,3 трилиона долара биха могли да създадат 5 милиона работни места при 15 долара на час с ползи и корекции на разходите за живот за 10 години.
1,7 трилиона долара биха могли да изтрият студентския дълг .
449 млрд. Долара биха могли да продължат удължения данъчен кредит за деца за още 10 години.
200 милиарда долара биха могли да гарантират безплатно предучилищно образование за всяко дете на 3 и 4 години в продължение на 10 години и да повишат заплатите на учителите.
25 милиарда долара биха могли да осигурят ваксини срещу COVID за населението на страни с ниски доходи.

Война на войните!

Автор: Боян Дуранкев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *