Доц. Атанас Мангъров: Мерките са абсолютно ненужни и са вид отчитане на дейност, за да се замажат очите пред света, че нещо се прави

Доц. Атанас Мангъров, инфекционист, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Продължаваме със следващата тема, а именно COVID ситуацията в страната. Наш гост е инфекционистът доц. Атанас Мангъров. Доц. Мангъров, ще настъпи ли момент, в който вече ще овладеем вируса и ще се върнем към вече не толкова познатия си стар начин на живот?

Атанас Мангъров: Ние много отдавна трябваше да се върнем към добре познатия си стар начин на живот, но не искаме да го направим. Иначе историята с този вирус ще приключи, когато вирусът мине през цялото население на земното кълбо. И когато това се случи, нещата ще затихнат. Но ние не можем дотогава да стоим заключени, маскирани, да не ходим на училище, да не работим. Просто ние трябва да намерим начин да живеем нормално с този вирус, както сме правили това многократно в човешката история.

Водещ: Да, обаче виждаме, че все повече нови и нови варианти изникват. Световната здравна организация добави още един вариант към класификатора – въпросния Мю. За него има опасения, че може частично да избегне вече формирания имунитет след изкарана инфекция или поставени ваксини.

Атанас Мангъров: Не. Това, което трябва добре да се разбере – че това са нови варианти, това не са нови щамове. И всеки, който е карал някой от вариантите на COVID-19, той няма да се разболее от нов вариант. От нов вариант могат да се разболеят само тези, които са ваксинирани и при които новите варианти са в състояние да преодолеят защитата, която е създадена от ваксината. И всъщност всички, които са ваксинирани, рано или късно ще се разболеят от някой от вариантите и когато това се случи, те вече няма да се разболяват от другите нови варианти. Ако се появи нов щам, т.е. COVID-20 или 21, евентуално тогава можем да говорим, че тези, които са преболедували, ще могат да се заразяват.

Водещ: Да, разбирам. И друг въпрос имам към вас. Към голямата тема от последните седмици – ваксинацията. Има ли шанс да я направят задължителна – вие как мислите? И какво следва от там нататък?

Атанас Мангъров: Силно се надявам, че няма да се опитат, защото съм сигурен, че това ще срещне много сериозен отпор от страна на хората и най-вече на тези, които са засегнати. Това е напълно безсмислено, защото тези, които са ваксинирани, те продължават да се заразяват и да могат да заразяват други хора. Т.е. от епидемиологична гледна точка, един човек, който е ваксиниран, по нищо не се отличава от друг, който не е ваксиниран, защото и единият, и другият може да се зарази той, може да зарази и други хора. Но това дали един човек ще бъде ваксиниран касае само него самия, защото когато той се ваксинира, може би няма да се разболее или ако се разболее, може би няма да го изкара много тежко. Но това е нещо, което засяга само човека, който се ваксинира. И този, който иска да се ваксинира, нека да го направи, но да бъде каран насилствено да се ваксинира или с административни принуди, това не бива да става, защото преди да се ваксинира, всеки от нас трябва да подпише т.нар. „Информирано съгласие“, с което се съгласява, че всичко, каквото му се случи след ваксинирането, си е негова отговорност и толкова. Не бива да бъдат карани хората да се ваксинират насила, защото един лекар, който е ваксиниран, той може по същия начин да се зарази и да зарази други хора, като лекар, който не е ваксиниран. Т.е. от епидемиологична гледна точка, това налагане на насилствено имунизиране е неправилно.

Водещ: Всъщност в крайна сметка това си е въпрос на личен избор.

Атанас Мангъров: Да, всеки трябва да реши. Както една жена има право да реши, когато забременее, дали да задържи или да не задържи плода, това е нейно решение. Тук е по същия начин.

Водещ: По-строго мерки срещу пандемията у нас от днес, както всички знаем. Бяха ли нужни тези мерки? Виждаме какво се случва в цяла България – протести от страна на бизнеси, хората остават без работа и прехрана. Спомняме си, че имаше идея от страна на туристическия бранш за ваксинационен туризъм. Ако Министерството на здравеопазването си беше изиграло картите по различен начин, можехме ли да минем без тези мерки? Как смятате?

Атанас Мангъров: Тези мерки са абсолютно ненужни и просто това е един вид отчитане на дейност, просто за да замажем очите пред света, че нещо се прави. Просто една такава епидемия не може да се овладее с подобни мерки. Просто това носене на маски, това затваряне, спазване на дистанция – това доказано не работи. В тези страни, които бяха най-затворени, най-маскирани, най-изолирани, там виждате, че честотата на случаите по нищо не се отличава от тази, която е в нашата страна, даже в много от случаите е и по-висока от нашата. Т.е. абсолютно безсмислено е това налагане на тези мерки, затваряне на заведенията в 23.00 часа или там, в колкото часа бяха казали. Т.е. какво ще се случи в 23.00 часа? Просто те очакват да излезе отнякъде вирусът и да започне да заразява. Затварянето на физкултурните салони – също пълна глупост. Това са неща несъстоятелни и това е просто едно отчитане на дейност.

Водещ: Това беше и един от следващите ми въпроси към вас във връзка с това – изведнъж заразата започва от 23.00 часа нататък. Т.е. преди 23.00 часа нищо няма, затварят заведенията в 23.00 часа да кажем, например, и оттам нататък тръгва заразата. В смисъл, тя по часовник ли се движи?

Атанас Мангъров: Това са глупости просто. Или там едните са с маски, другите са без маски и всякакви такива щуротии, които би трябвало вече… ние се варим на този огън вече повече от година и половина. И всъщност това, което трябваше да разберем – че по този начин нищо не става, освен че се разрушават бизнесите на хората, че те остават без препитание. Да не би в тези страни, където мерките не бяха налагани, там да не би хората да се свършиха? За щастие, ние бяхме една от тези държави, където мерките не се прилагаха много строго, и това е една от причините нашите показатели да не са от най-лошите.

Водещ: Сега искам да ви насоча вниманието към една новина от тази сутрин. Математици прогнозират до 4000 заразени с COVID-19 на ден през следващите седмици. Възможни ли са тези цифри?

Атанас Мангъров: По принцип са възможни. Но когато децата тръгнат на училище, нещата ще се раздвижат. Но това е нещо, което трябваше да се случи още миналата година. Аз лично не считам, че това ще стане. Още повече тези т.нар. математици, ако бяха толкова умни, те щяха да бъдат и много богати, защото щяха да бъдат в състояние да предвиждат движението по фондовите борси и просто щяха да виждат в бъдещето, и всичко щеше да им е ясно. Не че те не претендират, че на тях всичко им е ясно, но просто нещата не са толкова прости и лесни, колкото им изглеждат на тях.

Водещ: Като за финал на нашия разговор искам да ви попитам за фалшивите новини. Вие сте ги коментирали и преди. Сега ще ви цитирам една новина: „Ново лекарство преборва коронавируса само за 5 дни“. Сензационната новина съобщи в. „Джерусалем пост“, цитиран от БГНЕС. 90% от пациентите, лекувани с новото израелско лекарство – цитирам го, надявам се така да се произнася – EХ-CD24, биват изписвани за 5 дни. Около 93% от пациентите с тежък коронавирус, лекувани с новия израелски препарат, се възстановяват в рамките на дни. Вие запознат ли сте с такова лекарство, това фалшива новина ли е, изобщо реално ли е?

Атанас Мангъров: Най-вероятно това е фалшива новина. Но да не забравяме, че 99% от хората, които са заразени с Ковид, оздравяват. Т.е. на тези 99%, каквото и да им се дава, те ще се оправят. Още самото начало се започна с Хидроксихлорохин, с Ивермектин, с Ремдесивир, с какво ли не, с плазма. За всички тези препарати се оказа, че не са ефективни или не са достатъчно ефективни. Все още, за съжаление, няма дефинитивно лекарство за лечение на Ковид-19, нещо, което да се даде и на човек да му мине веднага.

Вилислава ВЕТРЕНСКА

ИА Фокус

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *